czwartek, 15 października 2015

kruche nietoperki waniliowo- kakaowe


Wielkim fanem Halloween to ja na pewno nie jestem, ogólnie nie świętuję typowych uroczystości, w tym własnych urodzin...mam jednak rodzinę wobec której mam zobowiązania.
Moje stadko gustuje w Halloween i całej tej wspaniałej, kiczowatej oprawce, lubię dawać im radość, dlatego też piekę im urocze, kiczowate słodkości :).
Jeżeli szykuje Wam się Halloweenowa impreza, możecie upiec już dziś te kruche ciasteczka i przechować je w szczelnej puszeczce do odpowiedniego momentu, kiedy to wypuścicie nietoperki z ciemności aby mogły wbić swoje słodkie kiełki wprost.... odwróć...abyście mogli wbić swoje kiełki w nie ;).

kruche ciastka


składniki na około 4 blaszki kruchych ciastek:
  • 300g mąki,
  • 200g masła,
  • 100g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • żółtko,
  • 20g kakao,
  • Łyżka cukru waniliowego,
  • mąka do oprószenia,

sposób przygotowania:


Przesiać mąkę z solą i cukrem pudrem.

Zrobić wgłębienie , w które należy wrzucić posiekane zimne masło oraz żółtko.

Składniki szybko posiekać i wygnieść szybkimi ruchami kruche ciasto.

Podzielić ciasto na 3 równe części.

2/3 ciasta wygnieść z cukrem waniliowym.

1/3 ciasta wygnieść z kakao.

Jasne i ciemne ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 3 godzinki.

Wyłożyć blaszki papierem do pieczenia lub matą teflonową.

Piekarnik nagrzać do 170°C.

Oprószyć mąką blat, lub wyłożyć dwa płaty papieru do pieczenia, między które należy włożyć jasne ciasto i rozwałkować na grubość około 0,75 cm.
Można użyć listewek, po których należy toczyć wałek, dzięki temu ciasto będzie w każdym miejscu takiej samej grubości.

Z rozwałkowanego ciasta należy wykrawać nietoperki (możecie użyć innych wykrawaczy, idea jest ta sama).

Gdy już mamy blaszki pełne nietoperków wstawiamy je chwilowo do lodówki.

Wałkujemy ciemne ciasto identycznie jak jasne, następnie wykrawamy z niego serduszka.

Schłodzone blaszki należy wyjąć z lodówki kolejno i za pomocą tego samego wykrawacza, którym wycinaliśmy serduszka „wyciąć” ze środka jasnego nietoperka jego centralną część. Powinna nam powstać luka odpowiadająca serduszku z ciasta kakaowego.

Jako podpowiedź umieściłam kilka kadrów roboczych.

W puste miejsca wystarczy powkładać po serduszku z ciasta kakaowego (lekko dociskając) i w ten sposób wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 12- 15 minut.

Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przechowywać w szczelnej puszce, aby nie uciekły ;).



ciastka kruche



ciastka kruche




ciastka kruche





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS