środa, 25 listopada 2015

kruche spiralki / z czekoladą

Z miłości do słodkości prowadzę blog, lubię wszystkie torty, tarty ciasta, bułeczki, drożdżówki, muffiny, babeczki...itd. Największą jednak przyjemność czuję z konsumowania tych drobnych słodkości jakimi są wszelkie ciastka, ciasteczka, trufelki, pralinki. Uważam, że ciasteczka powinny być zawsze w domu, lubię przynajmniej mieć taką świadomość, że są i w każdej chwili mogę po jedno sięgnąć, mimo, że dbam o swoją wagę i zdrowie, uprawiam sport, gdy tylko mogę, to gdy nie ma biegania, są ciastki ;D. Zwłaszcza teraz w okresie przedświątecznym przyjmuję przyzwolenie do ich częstego pieczenia, w różnych wariacjach, tak aby móc tu i tam podarować tym, których lubię bądź cenię odrobinę radości zapakowanej w ozdobne pudełeczka.

Dziś przygotowałam kruche spiralki, według przepisu Franziski Fischer na „Streifenhörnchen”, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza: pasiasta wiewiórka, a jest odpowiednikiem naszego Burunduka syberyjskiego. Moje nie wyglądają dokładnie tak, jak autorki przepisu, ale Wasze będą już dużo ładniejsze, jestem pewna!
Jeśli Wam, tak jak i mi w pewnym momencie się odechce zawijać spiralki, możecie pociąć otrzymany płat ciasta na trójkąty i w takiej formie upiec, wyglądają dość efektownie w takiej formie.
Wyjątkowo się rozpisałam, więc już nie zanudzam i uprzedzę jedynie, że trochę zabawy z ciastem jest, ale dla efektu przecież warto.
Przepis bierze udział w akcji promocyjnej organizowanej przez wydawnictwo Egmont, mającej na celu promocję książki Pani Doroty Świątkowskiej, o TEJ książki.

kruche spiralki
kruche spiralki





składniki na około 30 sztuk:

300g mąki,
100g cukru pudru,
2 Łyżki cukru waniliowego,
skórka otarta z niewoskowanej cytryny BIO,
2 żółtka,
200 g zimnego masła,
10 czekolady min. 60%,
4 łyżeczki kakao,
1 Łyżka wody,
szczypta soli,





sposób przygotowania:

Rozpuścić czekoladę kąpieli wodnej, wsypać kakao oraz wlać wodę i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z solą, skórką cytrynową oraz cukrem waniliowym. Zrobić wgłębienie i wrzucić posiekane masło oraz żółtka.
Zagnieść szybko kruche ciasto.
Od ciasta kruchego odebrać 80g i zagnieść z masą czekoladową.
Z obu ciast uformować dyski, zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
W międzyczasie jajko podzielić na żółtko i białko.
Nagrzać piekarnik do 175°C.
Wyłożyć papierem do pieczenia 3 blaszki.
Ciasto jasne rozwałkować w prostokąt między dwoma delikatnie oprószonymi mąką płatami papieru do pieczenia na grubość 2-3 mm.
Ciemne ciasto rozwałkować w identyczny sposób co jasne.
Pociąć ciemne ciasto w centymetrowe paseczki (wg. autorki 2-3 mm, róbcie jak wolicie).
Jasne ciasto pomalować za pomocą pędzla białkiem.
Na jasnym cieście rozłożyć ciemne paski poprzecznie i za pomocą wałka lekko wgnieść. Jeśli się klei, można delikatnie oprószyć mąką.
Ciasto pociąć poprzecznie do pasków w 10 cm pasy.
Pasy pociąć zygzakowato w trójkąty, tak, by powstały trójkąty o podstawie 6 cm.
Trójkąty zwinąć od podstawy w spiralki (rogaliki).
Ułożyć na blaszce i pomalować rozmąconym żółtkiem.
Odstawić na 15 minut.
Ponownie pomalować żółtkiem i wstawić do piekarnika na 8-10 minut.
Upieczone spiralki wyjąć z piekarnika i pozwolić ostygnąć.
To już wszystko ;).


kruche spiralki
kruche spiralki



kruche spiralki



kruche spiralki
kruche spiralki



kruche spiralki
kruche spiralki



Moje wypieki. Wielki powrót






8 komentarzy:

  1. Ale genialne! Niby takie proste, a jakie efektowne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Domownicy mają z Tobą dobrze, skoro zawsze masz zapas domowych ciasteczek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyjadają mi wciąż, zanim zdąże zrobić zdjęcia na blog, ale staram się, aby zawsze były ;)

      Usuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS