Sprawdźcie ten przepis chociażby z ciekawości, jest banalny, nieskomplikowany, szybki i tani, nie pożałujecie.
Te muffiny długo zachowują świeżość, są mięsiste i zarazem lekkie,
we wnętrzu każdej z nich biała niespodzinka w postaci zatopionej kosteczki białej czekolady.
muffinki czekoladowe |
- 100g masła,
- 200g czekolady pełnomlecznej,
- 250g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jaja,
- 100g kwaśnej śmietany,
- 100g drobnego cukru,
- 12 kostek białej czekolady,
- szczypta soli,
sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 170 C.
Wyłożyć formę papilotkami.
Masło podgrzać w kąpieli wodnej z czekoladą pełnomleczną aż do rozpuszczenia.
Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz solą.
Wymieszać kwaśną śmietanę z jajkami oraz cukrem.
Połączyć przestudzoną czekoladę z mieszanką śmietanowo- jajeczną za pomocą różgi lub widelca.
Wlać mieszankę składników mokrych do suchych i pobieżnie wymieszać.
Gotowe ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki.
Do każdej porcji ciasta włożyć po porcji białej czekolady.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 25- 25 minut, aż do suchego patyczka.
I gotowe!
muffinki z czekoladą |
mufinki z czekoladą |
Takie niespodzianki to ja rozumiem! Pycha :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
takie proste conieco ;)
Usuń