poniedziałek, 21 grudnia 2015

krajanika z Linz


ucierane ciasto z powidłami i marcepanem

Z Austriackiego Linz wywodzi się wiele świątecznych wypieków, między innymi „Linzer Torte” (dosłownie tort z Linz), przypomina wyglądem tartę z kratą zrobioną z ciasta na wierzchu. Linzer Torte musi niestety troszkę leżakować, aby smaki się przegryzły, a czas tika niebłagalnie i jakiekolwiek starania mające na celu wydłużenie jego spełzłyby według logicznego pojmowania rzeczywistości na niczym. Jest alternatywna możliwość wykonania krajanki z Linz, będącej expresową wariacją Linzer Torte.

Oto rozwiązanie dla tych, którzy lubią wypieki smaczne i szybkie a przy tym niebanalnie aromatyczne. Podczas pieczenia tego ucieranego ciasta całą kuchnię wypełni woń goździków, cynamonu, śliwek suszonych oraz marcepanu….brzmi apetycznie?
Gwarantuję, że nie tylko brzmi, ale i smakuje bardzo świątecznie, przy tym nie wymaga dużego nakładu pracy, jest podzielne i długo zachowuje świeżość.
Przepis zmodyfikowany nieco, ale podstawa wyszperana TUTAJ.

krajanka z Linz
krajanka z Linz



składniki na formę 30x20cm*:

  • 250g przesianej mąki pszennej,
  • 160g drobnego cukru,
  • 200g masła,
  • 3 jaja (białka i żółtka osobno),
  • 170g mielonych migdałów (ze skórką),
  • szczypta soli,
  • 2 Łyżki rumu lub extraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200g powideł śliwkowych,
  • 150g marcepanu,
  • ewentualnie cukier puder do oprószenia


sposób przygotowania:


Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i oprószyć mąką (jak wolicie).
Piekarnik nagrzać do 170°C.

Masło utrzeć na białą puszysta masę dodając do niego stopniowo cukier oraz sól.
Pod koniec ucierania wrzucać po jednym żółtku, na koniec wsypać mielone goździki oraz rum (extrakt), wszystko dokładnie razem utrzeć.

W dużej misce wymieszać mąkę oraz mielone orzechy jak i proszek do pieczenia z cynamonem.

Ubić pianę z białek.

Utrzeć w miseczce powidła z marcepanem pozostawiając gdzieniegdzie większe kawałki marcepanu.

Do utartego masła z dodatkami wsypać w 3 turach mieszankę mąki z orzechami.
Następnie wmieszać pianę z białek unosząc ciasto szpatułką.

Dodanie piany z białek ma rozluźnić ciasto i je napowietrzyć.

Należy postępować dość szybko, gdyż proszek do pieczenia w mokrym cieście nie lubi czekać na upieczenie.

Ciasto podzielić na 3 części (tak w wyobraźni).

1/3 ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (ø 1cm), pozostałe ciasto rozłożyć na dnie formy i delikatnie wygładzić za pomocą zamoczonej w wodzie szpatułki.

Na wyrównane ciasto wyłożyć powidła z marcepanem i rozprowadzić delikatnie szpatułką.

Na warstwę z powideł wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego z pozostałego ciasta kratkę (przy większych odstępach kratka będzie bardziej widoczna).

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na środkowym poziomie 40- 50 minut, aż do suchego patyczka w suchym miejscu ciasta.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, wtedy ładnie wyjdzie z formy i zachowa kształt.

Oprószyć cukrem pudrem.

Przechowywać do 5 dni, niekoniecznie pod przykryciem.




krajanka z Linz
krajanka z Linz




krajanka z Linz
krajanka z Linz


*Przepis jest na formę 30x20m, ja piekłam w 2 tortownicach tym razem (23cm i 15cm), ale zwykle piekę w prostokątnej i wychodzi idealnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS