poniedziałek, 11 stycznia 2016

kruche ciasto z owocami na budyniowej piance


Cześć!
Mam dziś dla Was przepis na ciacho, który od dłuższego już czasu krąży po internecie*, chyba już każdy je miał okazję spróbować...? Jest tak pyszne, że wracam do niego bardzo często, z własnej woli lub wbrew własnej woli, za intensywną namową łasuchów.

Ciasto jest idealnie kruche, pianka, doskonale lekka, a kwaskowate owoce (tym razem mrożone, niestety puszczają więcej płynu) stanowią nieodłączny punkt tej wprost bajecznej kompozycji smaków.

Wykonanie jest proste, warto je rozłożyć na dwa dni. Najlepiej by było skorzystać z owoców świeżych, jednak w trakcie obecnej pory roku, to trochę trudne, więc korzystam ze swoich słonecznych eko- zapasów. (przypomina się smak tego słonecznego lata :) ).
Przedstawiam ciasto w dwóch wariacjach: z jagodami oraz z owocami leśnymi, obie pyszne!
Możecie użyć dowolnych owoców, to ciacho się nie nudzi.

ciasto kruche z owocami




Emotikon wink.
składniki na formę 30 x 30 lub 
2 o średnicy 21cm:


  • 3 szklanki mąki krupczatki (ew. pszennej),
  • 300 g zimnego masła,
  • 6 żółtek,
  • 6 Łyżek drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki soli,

pianka budyniowa:

  • 6 białek,
  • szklanka drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 budynie waniliowe (po 40g),
  • cukier waniliowy (16g),
  • 1/2 szklanki neutralnego w smaku oleju (np. słonecznikowy),

ponadto:

  • 500 g owoców,
  • cukier puder do oprószenia,




Emotikon wink.
sposób przygotowania ciasta:


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą.

Zrobić wulkan, do środka wsiekać zimne masło, dorzucić żółtka i ekspresowo posiekać szerokim nożem w celu połączenia składników.

Zagnieść szybko kruche ciasto, które podzielone na 2 części: 60% i 40% należy zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia  na noc (min. 6h).


po chłodzeniu:


Nagrzać piekarnik do 175°C.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

60% ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim dno blaszki.


Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż do zarumienienia (20- 25minut).

Upieczone ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.

Gdy ciasto ostygnie, można ponownie nagrzać piekarnik.

Białka w temperaturze pokojowej ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukry, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Cały czas ubijając dodać stopniowo proszki budyniowe, a na koniec, gdy już budynie się połączą bardzo cienka stróżką olej, cały czas ubijać.

Pianę rozłożyć na ostudzony spód i poukładać na nim owoce (mrożone puszczą sporo soku, najlepiej byłoby je rozmrozić wcześniej i odsączyć, a także obtoczyć w Łyżce maki ziemniaczanej).

Na owoce zetrzeć pozostałą część ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 40 minut (piekłam z termoobiegiem).

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego ostudzenia, oprószyć cukrem pudrem i podawać.

Przechowywać w lodówce.




Emotikon wink.

ciasto kruche z owocami
ciasto kruche z owocami

ciasto kruche z owocami
ciasto kruche z owocami

Emotikon wink

ciasto kruche z owocami
ciasto kruche z owocami

Emotikon wink

ciasto kruche z owocami
ciasto kruche z owocami

Emotikon wink

ciasto kruche z owocami
ciasto kruche z owocami

Emotikon wink.



Emotikon wink.
*źródło znajduje się w wielu miejscach, odsyłam Was jednak do ostatniego, z którego korzystałam, czyli TUTAJ 

2 komentarze:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS